Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2007 12:18 - "Аз съм един сън"
Автор: breathe Категория: Лични дневници   
Прочетен: 24195 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 14.10.2007 21:17


Преди около половин година в университета ни беше възложена интересната задача да направим курсова работа, представляваща кратък преглед на някоя съвременна книга за деца. Докато си търсех музата в нета, съвсем случайно попаднах на едно изключително заглавие, като произведенията, събрани в изданието, са написани от 14 годишно момиче.


image


Дафина Георгиева – Роня

Родена е на 22 юли 1989 г. в София.

Учи в 133-то СОУ „А. С. Пушкин" до седми клас.

През 2003 г. е приета в Американския колеж в София, което тя е желаела изключително силно. Надарена е с изключително въображение, което й дава възможност да се чувства в свои води и в рисуването, и в писането, и  в  актьорството. Нейните рисунки изпъстрят тетрадки, скицници, тефтери. Всичко привлича любознателния й поглед: хора, природа, животни. И ангели, много ангели населяват етюдите й. Сама илюстрира и преживяванията си, намерили място в дневника, с който не се разделя където и да се намира. В него отразява всяко вълнение и събитие.

Дафи незабелязано привлича хората. Около нея винаги има много приятели. Наричат я Роня - от книгата на любимата й авторка Астрид Линдгрен „Роня - дъщерята на разбойника". Чете непрекъснато. Играе като куклен актьор в анимационния филм „Въображаем концерт”, озвучава детски роли в киното...

На 18 ноември 2003г. автомобил, каран с висока скорост блъсва Дафина докато тя пресича пешеходната пътека пред Американския колеж, като причинява нейната нелепа  смърт. Ужасният инцидент й отнема възможността да порасне, да развие в пълната им гама и размери талантите, с които е щедро надарена. Тя остава завинаги на 14 години.


imageimageimage


Близо три години след трагичния инцидент, творбите й са издадени в книгата „Аз съм един сън” от „ИК Егмонт – България”, като в допълнение се включват и произведения на Валери Петров, Леда Милева, Петър Змийчаров и Юлия Огнянова. Представянето на книгата се провежда на 18.04.2006 г. в Център за култура и дебат „Червената къща”.

По-долу са част от произведенията й, но те не могат да предадат и малка част от усещането за дълбоко емоционално вълнение, което човек изпитва, разлиствайки страниците на "Аз съм един сън". Освен с текстовете й, които ни отвеждат в чистия свят на детското въображение и чувства, страниците са изпълнени с рисунките на Дафи.


image

”Мелодия на духа”

Всеки от нас мечтае да се изяви, да се отдели от общата маса, да бъде необикновен, специален. Иска да го забележат и оценят. Иска да бъде като ярко петно сред сивотата на деня. Да бъдеш желан, харесван от другите. Да грееш като слънце, да блестиш като дъга, да светиш като диамант. Мечтаеш да бъдеш признат и разбран... Или може би не?! Иска ти се да останеш незабелязан, неоткрит... като един от онези сиви многоетажни блокове, в които живеят стотици хора. Като един черен облак да плуваш в небето и да бъдеш видян само от някое дете, отправило взор нагоре?!... Може да си част от сивото общество, може да си обикновен за някои, но ти си специален за други. Ти си една роза – свежа, ярка, неповторима за твоето семейство и приятели. Каквото и да искаш да бъдеш, важното е да останеш себе си. Защото всеки човек си има мелодия. Мелодия на духа. И тази мелодия в крайна сметка ще бъде чута от другите.

 image

 Ромео и Жулиета

Една любов лежи на смъртно ложе,
а друга бърза да я  наследи.
Пред Жулиета да блести не може
таз, дето тъй блестяща бе  преди.

И ето ги: той себе си излива
пред кръвен неприятел в трепет  плах;
а тя краде наслада примамлива
от въдица, внушаваща й страх.
Не  може той открито да я среща,
тъй както правят влюбените вред;
тя длъжна е  да крие страст гореща
от поглед на родител и съсед.

Но младостта  прескача зид и ров
и сладка й е скришната любов!

  image

Пустота в душата

За да остане душата ти млада и свежа, трябва да й правиш подаръци. Ако изпитваш глад - мечтай, подарявай на хората около себе си. Така твоето съзнание ще остане чисто, а на заобикалящите животът ще бъде по-красив, по-приятен, по-лесен. Например ловецът се измъчва между доброто и злото. Той вижда две птици, откъснати от земния живот, сами в цялата Вселена, но не проявява милост и състрадание към тях. Убива женската и мъжкия като истински рицар, сякаш се опитва да отмъсти за смъртта на любимата си. Угризения и пустота обземат душата на ловеца. Защото, когато извършиш зло, предпочитайки го пред доброто, душата ти се принизява. Тогава те залива пустота. Това не може да бъде разбрано от другите. Пустотата в душата погубва. Тя е като тежък товар в гръдта на човека. За да се избавиш от нея, трябва да правиш Добро на заобикалящия те свят, така и той ще отвърне на твоята загриженост.


image


Отзиви за книгата:

"Ето такова сърце трябва да има всеки човек и тогава нито ще гладува, нито ще студува, нито нищо…"  пише малката Дафина Георгиева, или Роня, както обича да се подписва. Ала сърцето вече го няма... онова сърце, което копнееше да ни топли и храни със своята обич. Остават думите и рисунките – неизличими дири в безкрая на нашата памет. В книгата "Аз съм един сън" е събрано най-доброто от един талант, който безспорно щеше да се разгърне в много посоки. Изданието на "Егмонт България" е допълнено с есетата на Валери Петров, Юлия Огнянова, Леда Милева и Петър Змийчаров, както и от въведението на Мария Гарева. Тази своеобразна творческа биография съдържа стихотворения, кратки разкази и есета, дневници и имейли, а също много рисунки. Детското въображение се втурва ту към грейналото слънце и зелените поляни, ту към мечтите и съкровените желания на хората. Рисува неуморно делнични случки от училище, спомени от пътешествия по света, размисли за прочетени книги и изгледани филми. Всички са тук – мама и татко, приятелите от класа и от електронната поща, любимият Хари Потър, "страхотевичните" певци и "суперските" кино звезди. Едно е сигурно обаче, Дафина не знае умора, отказва да се поддаде на униние и мрачни мисли, а накрая успява да увлече и нас, читателите, в устремния си бяг. Накъде ли? То се знае – към щастието.

"Аз съм един сън" е книга, която се родее едновременно с биография в развитие и със своеобразна антология с избрано. В нея са включени стихотворения, есета дневници, имейли, рисунки. Отвсякъде лъха хумор и много фантазия. Присмехулна и състрадателна, Дафи драматизира текста със своята симпатична лудост и с неочакваните обрати. Детското светоусещане, игривостта на наивните, комични занимателни образи странно се смесват с проникновения и открития, до които човек се домогва (ако изобщо се случи) в зряла възраст, когато са натрупани опит и житейски рани.”

/Мария Гарева – съставител и главен редактор/


image

„Дафина Георгиева ни остави думите си, за да ни топлят и хранят с обич. „Аз съм един сън” е книга за прекършения полет. Може би тя щеше да е втората Петя Дубарова.

Още съвсем малка изпъква сред връстниците си със своята различност. Надарена е с изключително въображение, което й дава възможност да се чувства в свои води и в писането, и в рисуването, и в актьорството. Дафи е надарена и с още нещо изключително ценно - умението да обича. Затова така силно привлича всички и около нея има винаги много приятели. Детското въображение се втурва ту към грейналото слънце и зелените поляни, ту към мечтите и съкровените желания на хората.”

/Искра Крапачева/


 image

„Една интригуваща поредица от наблюдения и самоизследвания на собствената индивидуалност. Вътрешният свят на едно дете, "документиран" от седмата до четиринадесетата му година. Една независима, нравствено изискана територия. Царството на свободата й. Място за отмора и размисъл. За избистряне на безпорядъка от мисли и чувства. За прочита на книги, за слушане на музика, за ходене на театър, на кино и художествени изложби. Време за творчество и свърактивно поддържане на приятелските връзки с връстниците от нейния кръг. Страдания. Радости. Вълнения...”

/Юлия Огнянова/

  image

„Душевното богатство на това момиченце не се състои само от емоции. То и мисли. И изрично пише, че възрастните "й показват правилния път, но тя иска да го намери сама". А на друго място човек сякаш вижда челцето й, сбръчкано над думите: "Какви ли са причините? Трябва да се изследват." И тези нейни размишления са понякога невероятни. Чуйте откритието, което е достойно за известния гръцки поет: "Изглежда, не пеперудата е щастието, а пътят, който съм извървяла, за да я стигна"...

Човек разлиства тези страници, свидетелстващи за дарба, интелект и сърце, и те го карат все повече да се усмихва радостно. Но с радостта му расте и горчивината, при мисълта, че на това чудесно явление не е било писано да се разгърне нашироко. Всички думи  придобиват второ, печално звучене, а най-веселите сред тях се оказват отначало тъжни, после скръбни, накрая трагични. И когато, подобно на Питър Пан, малката им авторка заявява: "Искам да си остана завинаги дете!", четецът си казва: Ти остана, мила!...”

/Валери Петров/

image


*  *  *

Публични представяния на книгата, драматизации:

 
18.04.2006 г.

Премиера на книгата „Аз съм един сън”, 2006 г., Дафина Георгиева–Роня, ИК „Егмонт - България”

Център за култура и дебат "Червената къща"

 

09.05.2006 г.

Премиера на книгата  

Част от програмата на VІІІ  НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА

СЛИВЕН, 8 – 10 май 2006 г.

С участието на:
Катя Георгиева – майка на поетесата;
Георги Александров, директор на издателство „Егмонт - България”;

Мария Гарева – редактор.

 
01.06.2006 г.

Премиера на книгата

Общински институт „Старинен Пловдив” – Балабанова къща

С участието на:
Mария Гарева, Проф. Клео Протохристова, Мая Новоселска, Огнян Видев, Петър Змийчаров

Организатори:
Читалище “Възраждане” – Старинен Пловдив;
Педагогическа библиотека – Община Пловдив;

Общински институт “Старинен Пловдив”
 

06.09.2006 г.

Поставяне на представлението ”Аз съм един сън”, по едноименната книга

Част от програмата на "ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА АПОЛОНИЯ 2006 – СОЗОПОЛ"
01 – 10 Септември 2006 г.

С участието на:
Мая Новоселска, Румен Тосков, Михаил Йосифов, Асен Танчев, Петър Змийчаров,
Мария Гарева, Георги Александров
 

20.10.2006 г.

Поставяне на джаз-спектакъла “Сърце от светлина”, създаден по мотиви от книгата

Част от програмата на Международен фестивал „Театрален пристан на голямата река” 16 – 21 Октомври 2006 г.

С участието на:
Мая Новоселска, Патриция Николова, Румен Тосков – Рупето – ударни инструменти, Михаил Йосифов – тромпет




Източници и снимки:

 

1. в-к Ек, бр. 3/2006 г., издание на ДАБГ

2. в-к Стандарт, 05.05.2006 г.

3. в-к Сега, 20.04.2006 г.

4. Информационна агенция Фокус, 13.04.2006 г.

5. в-к Бряг (гр. Русе), 20.10.2006 г.

6. Национален фестивал на детската книга–Сливен: www.childbookfest.iradeum.com

7. ИК „Егмонт - България”: www.egmontbulgaria.com

8. Фондацията за изкуство Аполония: www.apollonia.bg

9. Русенски драматичен театър „Сава Огнянов”, Международен фестивал “Театрален пристан на голямата река”: www.theatre.ruse.bg/festival/mf.html

10. Интернет страница „Училище за родители” – www.zaroditeli.hit.bg

 




Гласувай:
3



Предишен постинг

1. venercheto - Лелеее. . . благодаря ти за тая ст...
14.10.2007 14:03
Лелеее...благодаря ти за тая статия, breathe.

...Такива души не остават много тук- света ни винаги намира начин да ги убие.
цитирай
2. breathe -
14.10.2007 14:41
За съжаление... :(((
цитирай
3. enjoy6 - страхотно
14.10.2007 17:48
и аз благодаря, за светлината и топлината!!!
Бях чела в пресата за този нелеп инцидент и сега ми е мъчно за този тъй рано прекършен човешки живот, а колко много е дала приживе тази малка вълшебница!
цитирай
4. breathe - Удивителен е фактът, че три години ...
14.10.2007 17:57
Удивителен е фактът, че три години след нелепата смърт на Дафина са се намерили хора, които да увековечат нейния талант. А самата книга е наистина прекрасна! Искрено се надявам да имате възможността да я прочетете и да усетите света на малкото момиче.
цитирай
5. cefulesteven - Разтърси ме....
14.10.2007 18:20
Настръхнах. Толкова красота и болка. И пак красота. Сякаш не живот, а библейски разказ. Има хора които и като съдба и слово, са извън времето и пространството.
Нещо невероятно. Слагам го в блогрола.



цитирай
6. esen - Дори от тази малка част от творчеството й
14.10.2007 21:10
лъха и мъдрост, и обич и точно и вярно отразяване на всичко около нас. Можело е много да научим от това малко момиче! А може би сега тя твори в друго измерение...
Благодаря ти, че от твоя разказ можах да науча за този талант! А книгата непременно ще потърся!
цитирай
7. candysays - ... Благодаря ти за този пост, breathe...
16.10.2007 13:11
Толкова е ценен.. Аз бях чувала за нея преди- когато издадоха книгата, имаше предаване, посветено на нея по телевизията и го гледах случайно.. Безспорно буди разни чувства нейната история- и тъга.. Заради преждевременната й смърт.. Сякаш така е била орисана... И знаеш ли- онези, които умират млади, сякаш го усещат и горят, и живеят на по-бързи обороти от останалите.. Не искат да губят време, сякаш знаят... съдбата си. Много е странно.
Тя безспорно е "стара душа"- това за мен е обяснението за мъдростта й, неприсъща за едно дете.. все пак. И за желанието да раздава обич -като старите мъдреци, достигнали до някои изводи, след дълъг жизнен път и страдание..........

Какво повече да кажа? Благодаря ти.. Важно е да се помнят тези неща... Тя вече е оставила следа, подобно на Петя (Дубарова), но своя, различна, уникална...

Нека бъдем такива всички!
цитирай
8. placebo - ...
27.10.2008 09:13
Тази книга я имам, а Дафи също я имах сред семейните познати. Сега продължава да е част от тях.
цитирай
9. blackle - !
08.01.2009 18:01
Поклон!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: breathe
Категория: Забавление
Прочетен: 436514
Постинги: 34
Коментари: 380
Гласове: 7355
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031