Постинг
27.05.2007 14:00 -
Китайски сладко-кисел сос
Винаги съм знаел, че имам някакъв скрит, неосъществен талант, който чака перфектния момент, за да се прояви с пълна сила. От днес започвам да се приготвям психически за това събитие. Но какво катализира усещането за зараждане на нещо непознато? Китайският сладко-кисел сос.
Живея в непосредствена близост до един от многобройните кирайски ресторанти в София. Служебният му вход, всъщност вратата на кухнята, е точно до моето жилище. Една от редовните гледки, на които ставам свидетел като излизам от нас е седнал на пейка китаец, белещ лук, моркови, или чистещ чушки. Голям зор вижда завалията, особено с лука, но това е - всяка професия крие рискове. Та все ми се ще да го попитам как правят прочутия си сладко-кисел сос, но винаги се спирам. Има непреодолима езикова бариера между нас. Лошо. Значи не мога дори да го помоля да напълни един буркан срещу 2-3 лева почерпка. Много лошо. А иначе много го обичам тоя сос, страшно вкусен ми е.
За това реших! Ще си направя сам китайски сладко-кисел сос! И започнах. Какво е първото нещо, което ми трябва? Ами рецепта, разбира се. Питам всевишния е-бог Гугъл как се прави китайски сладко-кисел сос и той ме праща във форумите на бг-мама. Ок, до тук добре. Само че там три коренно различни рецепти! Влизам в друг сайт - същата работа. И какво се оказва? Пак ще трябва да импровизирам в кухнята. И да разчитам на скрития си непроявен талант. Ужас! Добре, че живея сам. :))
Живея в непосредствена близост до един от многобройните кирайски ресторанти в София. Служебният му вход, всъщност вратата на кухнята, е точно до моето жилище. Една от редовните гледки, на които ставам свидетел като излизам от нас е седнал на пейка китаец, белещ лук, моркови, или чистещ чушки. Голям зор вижда завалията, особено с лука, но това е - всяка професия крие рискове. Та все ми се ще да го попитам как правят прочутия си сладко-кисел сос, но винаги се спирам. Има непреодолима езикова бариера между нас. Лошо. Значи не мога дори да го помоля да напълни един буркан срещу 2-3 лева почерпка. Много лошо. А иначе много го обичам тоя сос, страшно вкусен ми е.
За това реших! Ще си направя сам китайски сладко-кисел сос! И започнах. Какво е първото нещо, което ми трябва? Ами рецепта, разбира се. Питам всевишния е-бог Гугъл как се прави китайски сладко-кисел сос и той ме праща във форумите на бг-мама. Ок, до тук добре. Само че там три коренно различни рецепти! Влизам в друг сайт - същата работа. И какво се оказва? Пак ще трябва да импровизирам в кухнята. И да разчитам на скрития си непроявен талант. Ужас! Добре, че живея сам. :))
Как да си приготвим сладко - кисел сос
Вербалната хомеопатия е иновация от Бълг...
Световен тръбопроводен транспорт
Вербалната хомеопатия е иновация от Бълг...
Световен тръбопроводен транспорт
Продават готов в бурканче, който аз най-редовно ползвам. Да не правя реклама на фирмата, ама за някакъв Uncle Ben,s става дума!
Все пак е по-добре да установиш контакт с онзи китаец и да ти сипе в паничката!
Лек ден!
цитирайВсе пак е по-добре да установиш контакт с онзи китаец и да ти сипе в паничката!
Лек ден!
За готовите в бурканчета и тубички знам, стават, даже не са лоши, но идеята е, че искам да е възможно най-автентичен. Така че си права, трябва да осъществя някак си комуникация с представителя на великия китайски народ. Пък за сипването в паничката, ще си платя :)
цитирайАко ти се експериментира ще ти напиша една рецепта. Книгата е "Китайска кухня", авт. Румяна Зандонова и Вл. Игнатовски. Това, че ще е автентична, се доказва от факта, че за издаването е съдействало Китайското посолство у нас и изд. в Пекин.
И аз се бях захласнала по едно време, но сега нямам такива чак мераци.
Ето и рецептите, като заглавия. Ако избереш ще ти я пратя подробно.
-Основен к.с. сос
-Фин к.с. сос
-К.с. сос за птиче месо
-К.с. сос за риба
-Кантонски к.с. сос
-К.с. сос за свински ребра.
Е, това е от мен за сега!
цитирайИ аз се бях захласнала по едно време, но сега нямам такива чак мераци.
Ето и рецептите, като заглавия. Ако избереш ще ти я пратя подробно.
-Основен к.с. сос
-Фин к.с. сос
-К.с. сос за птиче месо
-К.с. сос за риба
-Кантонски к.с. сос
-К.с. сос за свински ребра.
Е, това е от мен за сега!
Ще се възползвам, благодаря! :) Но езиковата бариера остава, за съжаление. Е, бих могъл да направя друго - след импровизацията в кухнята ще му дам да дегустира резултата. ;)
цитирайнаскоро гледах някакъв филм в който главен готвач на някакъва известна верига съди друг готвач който спечелил конкурс пък му бил откраднал рецептата..И в този бранш си има тайни разбира се!Най добре иди в ресторантчето и си хапни няма да се мъчиш в кухнята я!
цитирайАми сърбят ме ръчичките, то от там идва целият този зор. :)
цитирайОх,това го знаех..
Слага се по една лъжица мед,доматено пюре и оцет...обаче кое беше четвъртото не помня...
цитирайСлага се по една лъжица мед,доматено пюре и оцет...обаче кое беше четвъртото не помня...
Зариби ме:)Тъкмо забърках и дегустирам...без четвъртото,щото още не мога да се сетя:)На мен ми харесва.Пробвай.А последната съставка май беше някакъв алкохол,но не съм сигурен.Или пък беше брашно...ох,знам ли.
цитирайАко е алкохол, най-вероятно да е бил коняк. Въпреки, че той върви и в чист вид - без оцет, мед и доматено пюре! ;))
цитирайНе мога да ти помогна,но мога да попитам един приятел,много добър готвач.Прави една телешка глава в шкембе, да си оближеш пръстите...
цитирайможе и коняк да е :) А може пък да е соев сос-те нали на всичко го слагат :)
цитирайБи било много хубаво от твоя страна! Можеш да направиш и още нещо за мен... ;) Да ми кажеш адреса на въпросния ресторант, за да пробвам лично специалитета на твоя човек! :) Поздрави!
цитирайЯвно трябва скоро, при това по спешност, да започна с импровизациите, 'щото взех, че страшно много се запалих по идеята!
цитирайпробвай,пробвай:)
ТО да не мислиш,че аз стоях със скръстени ръце.По едно време пред мен имаше 3 чаши с трите варианта:)хехе.Само със соев сос не съм пробвал още...щото ме домързя да отида до магазина:)Иначе и с трите пиленцето мнооооого ми се услади:)
цитирайТО да не мислиш,че аз стоях със скръстени ръце.По едно време пред мен имаше 3 чаши с трите варианта:)хехе.Само със соев сос не съм пробвал още...щото ме домързя да отида до магазина:)Иначе и с трите пиленцето мнооооого ми се услади:)
ох,не мога да спра да се смея.Броят на чашите пред мен нараства:)
Май най-вкусно става като четвъртата съставка е лъжица олио:)
Или просто от толкова дегустации ми се объркаха вече вкусовите рецептори.
цитирайМай най-вкусно става като четвъртата съставка е лъжица олио:)
Или просто от толкова дегустации ми се объркаха вече вкусовите рецептори.
Чак спрях да мисля за хремата, дето цял ден я лекувам с греяна ракия/дишам/,по-късно ще я глътна.
Отворих една книга за готварство,сосове колкото щеш, но твоят бленуван го няма.
Въпросният ресторант се нарича "Станимака", но този специалитет се приготвя по поръчка.
цитирайОтворих една книга за готварство,сосове колкото щеш, но твоят бленуван го няма.
Въпросният ресторант се нарича "Станимака", но този специалитет се приготвя по поръчка.
Бленувания вече знам как да си го направя! ;)
Благодарение на хората, които писаха коментари и лични съобщения, вече имам цели четири различни рецепти за китайския сладко-кисел сос! Искрени благодарности за което! :)))
цитирайБлагодарение на хората, които писаха коментари и лични съобщения, вече имам цели четири различни рецепти за китайския сладко-кисел сос! Искрени благодарности за което! :)))
И хайде, лека седмица!
цитирайне мога да спя-каква е рецептата?
цитирайИзлъгал съм ви, не 4 а 3 са рецептите, извинявам се за което. ;)
Първата рецепта е от injnina:
Продукти:
4 супени лъжици вода,
1 с.л.захар,
1с.л.соев сос,
1с.л. доматено пюре,
1,5 чаена л. оцет,
0,75 чаена л. нишесте, може и брашно.
Приготвяне:
Водата се затопля, добавя се захарта, соевия сос и дом пюре и се бърка, докато се стопи захарта. Веднага след това се прибавя оцетът, накрая нишестетото, разтворено в 3 с.л. вода. Бърка се до сгъстяване.
Аз предпочитам финия, но там има чесън, джинджифил,олио, лук, захар, оцет, дом пюре, шери, сок от портокал и нишесте.
***
Ето я и втората, тя е от locke:
Съставки:
1/2 ч.ч. кафява захар /става и с обикновено но по добре кафява
1/3 ч.ч. оризов оцет /в бг условия - ябълков е перфектно/
180-200 гр ананас /малка консерва/
2 суп. лъжици олио
1 суп. лъжица соев сос
1-2 суп. лъжици кетчуп
2 суп. лъжици царевично брашно или нишесте
2 суп. лъжици хладка вода
щипка сол
1 зелена чушка
джинджифил
карамфил
Приготовление:
Загряваш олиото в уок или обикновен тиган, няма никакво значение :) Оцетът и захарта смесваш, докато се стопи захарта и добавяш сока от ананаса. Мяташ това в загретия тиган да поври няколко минутки и му добавяш кетчупа и соевия сос. Разбиваш царевичното брашно/нишесте в подсолената хладка вода /така няма да ти стане на топчици/ и изсипваш при останалото. Бъркаш, докато се сгъсти. Чушката и ананаса се добавят последни, чушката на къси ивички, 1/2 см дебели най-добре, ананаса ако е на шайби, нарежи на по-дребно, ако е на кубчета, не пипай, но кубче с страна 1-1.5 см е перфектно. Хватката е, че чушката трябва да стои в соса не повече от 2 мин, а ананаса от 1 мин, иначе си губят вкуса. Джинджифила е за разкош, ползва се пресен, тук трудно се намира, така че просто го споменах :), ако намериш все пак, се добавя още отначало 1 чаена лъжичка силно наситнен. Карамфилът е тайната подправка, можещ да сложиш едно-две зрънца заедно с кетчупа, но накрая внимателно ги махни, вкусът е много силен, ако ги сдъвчеш случайно. Ако гаджето разреши, сложи 1 скилидка чесън нарязан на дребно още в началото, за чар и мек дъх :)
Забележки: Кетчупът е с възможност за 1 или 2 лъжици според вкуса ти и според самия кетчуп, рядък или гъст...Колкото до трика с чушката и ананаса, като видиш че соса почва да се сгъстява, ги сложи през 1 мин, за да не стане прекалено гъст или рядък, не го чакай да се сгъсти окончателно 2 мин все пак имаш резерв от чушката.
Третата рецепта е от timmyd в коментар номер 7! :-))))) Успех ви желая!
цитирайПървата рецепта е от injnina:
Продукти:
4 супени лъжици вода,
1 с.л.захар,
1с.л.соев сос,
1с.л. доматено пюре,
1,5 чаена л. оцет,
0,75 чаена л. нишесте, може и брашно.
Приготвяне:
Водата се затопля, добавя се захарта, соевия сос и дом пюре и се бърка, докато се стопи захарта. Веднага след това се прибавя оцетът, накрая нишестетото, разтворено в 3 с.л. вода. Бърка се до сгъстяване.
Аз предпочитам финия, но там има чесън, джинджифил,олио, лук, захар, оцет, дом пюре, шери, сок от портокал и нишесте.
***
Ето я и втората, тя е от locke:
Съставки:
1/2 ч.ч. кафява захар /става и с обикновено но по добре кафява
1/3 ч.ч. оризов оцет /в бг условия - ябълков е перфектно/
180-200 гр ананас /малка консерва/
2 суп. лъжици олио
1 суп. лъжица соев сос
1-2 суп. лъжици кетчуп
2 суп. лъжици царевично брашно или нишесте
2 суп. лъжици хладка вода
щипка сол
1 зелена чушка
джинджифил
карамфил
Приготовление:
Загряваш олиото в уок или обикновен тиган, няма никакво значение :) Оцетът и захарта смесваш, докато се стопи захарта и добавяш сока от ананаса. Мяташ това в загретия тиган да поври няколко минутки и му добавяш кетчупа и соевия сос. Разбиваш царевичното брашно/нишесте в подсолената хладка вода /така няма да ти стане на топчици/ и изсипваш при останалото. Бъркаш, докато се сгъсти. Чушката и ананаса се добавят последни, чушката на къси ивички, 1/2 см дебели най-добре, ананаса ако е на шайби, нарежи на по-дребно, ако е на кубчета, не пипай, но кубче с страна 1-1.5 см е перфектно. Хватката е, че чушката трябва да стои в соса не повече от 2 мин, а ананаса от 1 мин, иначе си губят вкуса. Джинджифила е за разкош, ползва се пресен, тук трудно се намира, така че просто го споменах :), ако намериш все пак, се добавя още отначало 1 чаена лъжичка силно наситнен. Карамфилът е тайната подправка, можещ да сложиш едно-две зрънца заедно с кетчупа, но накрая внимателно ги махни, вкусът е много силен, ако ги сдъвчеш случайно. Ако гаджето разреши, сложи 1 скилидка чесън нарязан на дребно още в началото, за чар и мек дъх :)
Забележки: Кетчупът е с възможност за 1 или 2 лъжици според вкуса ти и според самия кетчуп, рядък или гъст...Колкото до трика с чушката и ананаса, като видиш че соса почва да се сгъстява, ги сложи през 1 мин, за да не стане прекалено гъст или рядък, не го чакай да се сгъсти окончателно 2 мин все пак имаш резерв от чушката.
Третата рецепта е от timmyd в коментар номер 7! :-))))) Успех ви желая!
супер, ще ги пробвам със сигурност,.
цитирайuspeh sus sosa :)
spored men kakvoto i da slojish,vse shte e vkusno :)
da ti e sladko!
цитирайspored men kakvoto i da slojish,vse shte e vkusno :)
da ti e sladko!
Thanks! :)
Ооо, със сигурност ще ми е вкусен и ще си го изям с голям хъс! ;))) Поздрави!
цитирайОоо, със сигурност ще ми е вкусен и ще си го изям с голям хъс! ;))) Поздрави!
Ей, тоя постинг се получи много по-забавен, от колкото предполагах! :)))
цитирайно не и коментарите, защото са много.
Само искам да ти кажа, че аз като човек , който няма проблеми със стомаха, два пъти след посещението на китайски ресторанти съм вдигала киселини и трябваше да пия сода.
Това, което се предлага тук според Ути Бъчваров, който е бил в Китай е пълен боклук и няма нищо общо с китайската кухня.
И аз след двете ми преживелици съм склонна да се сълася с него. :)
цитирайСамо искам да ти кажа, че аз като човек , който няма проблеми със стомаха, два пъти след посещението на китайски ресторанти съм вдигала киселини и трябваше да пия сода.
Това, което се предлага тук според Ути Бъчваров, който е бил в Китай е пълен боклук и няма нищо общо с китайската кухня.
И аз след двете ми преживелици съм склонна да се сълася с него. :)
знам малко, въпреки че и аз го харесвам-
знам че има мед в него.
обаче ти пиша за друго-
имам приятели - не са китайци, но са често в Китай по бизнес-
хора расли в Европа.
те ми казват, че храната в Пекин няма нищо общо с тази в наште кит. ресторанти и като съставки дори.
А ти опитай да се разговориш с китайчето на Бг - те поназнайват, колкото да се разберете.
Успех и
сподели рецептата,
ако той ти я сподели...
цитирайзнам че има мед в него.
обаче ти пиша за друго-
имам приятели - не са китайци, но са често в Китай по бизнес-
хора расли в Европа.
те ми казват, че храната в Пекин няма нищо общо с тази в наште кит. ресторанти и като съставки дори.
А ти опитай да се разговориш с китайчето на Бг - те поназнайват, колкото да се разберете.
Успех и
сподели рецептата,
ако той ти я сподели...
Със сигурност е така, и аз знам, че традиционните кирайски ястия са далеч от това, което тук ни предлагат, но все пак... Длъжен съм да пробвам! :)
цитирайЕх, този сладко-кисел сос :-)
цитирайСамо ако знаеш колко полезна се оказа дискусията и личните съобщения за кулинарните ми умения... ;)))
цитирайНаправо се възхищавам на всички за ентусиазма да приготвите този специалитет :-)
Аз лично май само в ресторант съм го опитвала. Ще трябва да усъвършенствам моите кулинарни умения - но някой друг път :-)
Лек ден от мен!
цитирайАз лично май само в ресторант съм го опитвала. Ще трябва да усъвършенствам моите кулинарни умения - но някой друг път :-)
Лек ден от мен!
Един съвет към начинаещите готвачи на сладко-кисел сос: Приятели, моля ви се не предозирайте някоя от съставките! Ефектът е потресаващ! Но... Сос направих! :)
Поздрави на всички! ;)
цитирайПоздрави на всички! ;)
Скрънза такава-
дай по малко сосче и на нас.............
цитирайдай по малко сосче и на нас.............
Мисля, че както японците внасяха сосовете си заедно с тайната, истински вкусния кисело-сладък сос не е просто рецепта, която да сътвориш. Има и малко магия от забранения град. ;)))
цитирайПо една порция (650гр.) пиле в сладко-кисел сос за всичкии, аз черпя!!! :))))
цитирайама виртуално ли?
закачам се,
споко-
няма да изпълним ресторанта до вас.
Поздрави.
цитирайзакачам се,
споко-
няма да изпълним ресторанта до вас.
Поздрави.
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 7355
Архив
Блогрол
1. "Аз съм един сън", или прекършеният живот на Дафина.
2. Добрата ламя Стефка
3. Най-усмихнатите мисли
4. Обичам да ги чета
5. Бий детето! (a must-read)
6. Не съм фикус!
7. Как станах блог идол, част Първа
8. Как станах блог идол, част Втора
9. Как станах блог идол, част Последна
10. Как да разпознаем насилника
11. Прощално
12. Нейната история
13. Втората книга на cefulesteven
14. 168 километра
15. Раким (блог)
16. Раким (песента)
17. Дори и животни не сме
2. Добрата ламя Стефка
3. Най-усмихнатите мисли
4. Обичам да ги чета
5. Бий детето! (a must-read)
6. Не съм фикус!
7. Как станах блог идол, част Първа
8. Как станах блог идол, част Втора
9. Как станах блог идол, част Последна
10. Как да разпознаем насилника
11. Прощално
12. Нейната история
13. Втората книга на cefulesteven
14. 168 километра
15. Раким (блог)
16. Раким (песента)
17. Дори и животни не сме