Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2011 11:00 - Световен тръбопроводен транспорт
Автор: geografija Категория: Други   
Прочетен: 5433 Коментари: 0 Гласове:
1



 Заедно със железопътния и автомобилния -тръбопроводния транспорт се отнася към сухопътните видове транспорт. Но докато по железните и автомобилни пътища се превозват товари и пътници, тръбопроводния е предназначен само за транспортиране на течни и газообразни продукти.

Б). Развитието на тръбопроводния транспорт е неотделимо от развитието на нефтената и газова промишлености. Нефтопроводите и продуктопроводите заедно с танкерния флот се явяват главно средство за прехвърляне на нефт и нефтопродукти на средни, големи и много големи разстояния.

В). Историята на тръбопроводния транспорт, както и историята на нефтената промишленост, започва в средата на XIX в. Първият нефтопровод дълъг едва 6 км е построен в САЩ през 1865 г.

Дължината на нефтопроводите и продуктопроводи е 600 хил. км, газопроводите — 900 тыс. км. По продуктопроводът транспортира въглища, руда в смес със вода във вид на течна маса.

Тръбопроводите са разположени преимуществено в Европа, Северна Америка, на Арабския полуостров. В Русия най-големи нефтепроводи се явяват «Дружба» (5, 5 хил. км), свързващи Западен Сибир с Европа, и нефтопровода «Уренгой — Западна Европа» (4, 5 хил. км).

Анализирайки разполагането на нефто и продуктопроводите, може да се отбележи, че най-големите системи се намират в страни с големи размери, добив и вътрешно потребление на нефт и нефтопродукти, а и експортиращи суровните (САЩ, Русия, Канада, Мексико, а така също Казахстан, Азърбайджан и др.). Второ, те се намират в страни с ярко изразена експортна ориентация на нефтената промишленост (Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Либия, Алжир, Венецуела).

В състава на първата десятка страни по дължина на газопроводи първите седем с голям превес – заемат икономически развитите страни. Това се обяснява с това, че строителството на газопроводи в Китай е започнало сравнително скоро, голяма част от развиващите се страни експортират природния газ, в сгъстен вид по море.

Тръбопроводният транспорт има големи перспективи на развитие, което есвързаното с постоянен ръст потребността от нефт и особено от природен газ. В различни региони и страни в света продължват да се строят магистрални нефтепроводи. По данни от 2001 г., в света са построени 85 хил. км нови тръбопроводи.

Русия, отстъпва на САЩ по обща дължина на тръбопроводите, въпреки, че до началото на 90-те г. тя е била на първо място по товарооборот.Днес по нефто– и газопроводите на Русия преминава 1850 млрд т/км, или почти една трета от световно количество транспортирано по този вид транспорт.. 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: geografija
Категория: Други
Прочетен: 203136
Постинги: 29
Коментари: 27
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930