Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2009 14:06 - Шкембе чорба за ценители!
Автор: valkata64 Категория: Рецепти   
Прочетен: 8422 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.11.2012 11:41


Шкембе чорба за ценители!

Снимка ще има като позахлади времето :)

Тази вълшебна чорбица я правя преди семейни мероприятия и разни други натоварващи поводи. На другия ден хапвайки си от нея всички са ми много благодарни и много ме обичкат :)))). Веднъж ако я опитате, няма да ядете шкембе чорба в заведение ....

Необходими продукти за минимални количества:

2 кг. шкембе- предпочитам телешко

1 глава кромид лук

1 кофичка кисело мляко

1 л. прясно мляко

1 пак. краве масло

3 с.л. брашно бяло

1 с.л. черен пипер

1 ч.л. червен пипер

сол на вкус
 

1 к.ч. оцет

половин глава чесън – почистен и смлян

1 с.л. едър лют пипер

Скъпи домакини преди да започнете си пригответе поне 3 тенджери едната по голяма , и няколко съда :)))

Шкембето се сварява добре, като се препенва. Като се пробва с вилица, трябва леко да се къса. Отделя се от бульона и се оставя във фризер поне за 10 мин., така по лесно се чисти после, а и казват че така се убивали микробите в него до крак :)). Остъргва се много добре, като се маха мъхестата му част и се нарязва на кубчета, най лесно става с ножица. Бульона се прецежда през тензух, защото колкото и да се препенва, пак е зле.

В отделна тенджерка се задушава смления лук, с 1/3 пакетче краве масло, добавя се вече почистеното и нарязано шкембе, задушават се заедно до омекване на лука, когато е готово се добавя и червения пипер.Не е добре червения пипер да се препържва, променя се не само цвета му, но и вкуса му. Отделя се от огъня и се оставя под капак да си чака реда за следващата процедура.

В следваща тенджера правите сос бешамел, като в 1/3 от пакетчето краве масло добавите 3 с.л. бяло брашно, при непрекъснато бъркане за да стане на кашичка, добавяте по малко прясното мляко до пълното им смесване черен пипер и сол на вкус.Сваля се от огъня без да се кипва млякото.

Разбива се добре кофичката кисело мляко и се добавя в прецедения бульона от  шкембето. Добре е тенджерата с бульона да е по голяма, защото след като му добавим разбитото кисело мляко, се добавя и бешамела с прясното мляко към него. След като кипне веднъж бульона с прясното мляко се сваля от огъня, прибавя му се шкембето и останалото краве масло. Ако има нужда от малко повече сол, посолете. Те това е, шкембето е готово за консумация.

В к.ч. оцет добавете смления чесън, колкото повече време седи, толкова по добре. Всеки знае как се употребява в комбинация с лют едър черен пипер и шкембе чорба предполагам :)))

Скъпи домакини, въпреки хаоса който се създава в кухнята с това шкембе и купищата съдове в мивката, домашните ще ви гледат с такива топли, влажни и благодарни очи, че бързо ще забравите за неразборията в кухнята :))))

Не искам тук да пиша за продуктите, само ще кажа, че това шкембе е ужасно нездравословно, вредно и какво ли не още, но не бива винаги да се храним по правилата, хубаво е от време на време да си ги нарушаваме, за да е по шарен живота ни :))))

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Тагове:   шкембе,   чорба,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - друго
15.01.2010 12:59
Рецептата изглежда просто фантастично и мисля да я пробвам. Но отностно тези големи влажни очи - това домашният любимец ли е?
цитирай
2. valkata64 - Няма да съжеляваш :))) Ако домашния ...
15.01.2010 18:40
Няма да съжеляваш :))) Ако домашния любимец си хапне и той ще гледа така :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valkata64
Категория: Хоби
Прочетен: 111679
Постинги: 28
Коментари: 15
Гласове: 109
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031