2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Прочетен: 8422 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 28.11.2012 11:41
Шкембе чорба за ценители!
Снимка ще има като позахлади времето :)
Тази вълшебна чорбица я правя преди семейни мероприятия и разни други натоварващи поводи. На другия ден хапвайки си от нея всички са ми много благодарни и много ме обичкат :)))). Веднъж ако я опитате, няма да ядете шкембе чорба в заведение ....
Необходими продукти за минимални количества:
2 кг. шкембе- предпочитам телешко
1 глава кромид лук
1 кофичка кисело мляко
1 л. прясно мляко
1 пак. краве масло
3 с.л. брашно бяло
1 с.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
1 к.ч. оцет
половин глава чесън – почистен и смлян
1 с.л. едър лют пипер
Скъпи домакини преди да започнете си пригответе поне 3 тенджери едната по голяма , и няколко съда :)))
Шкембето се сварява добре, като се препенва. Като се пробва с вилица, трябва леко да се къса. Отделя се от бульона и се оставя във фризер поне за 10 мин., така по лесно се чисти после, а и казват че така се убивали микробите в него до крак :)). Остъргва се много добре, като се маха мъхестата му част и се нарязва на кубчета, най лесно става с ножица. Бульона се прецежда през тензух, защото колкото и да се препенва, пак е зле.
В отделна тенджерка се задушава смления лук, с 1/3 пакетче краве масло, добавя се вече почистеното и нарязано шкембе, задушават се заедно до омекване на лука, когато е готово се добавя и червения пипер.Не е добре червения пипер да се препържва, променя се не само цвета му, но и вкуса му. Отделя се от огъня и се оставя под капак да си чака реда за следващата процедура.
В следваща тенджера правите сос бешамел, като в 1/3 от пакетчето краве масло добавите 3 с.л. бяло брашно, при непрекъснато бъркане за да стане на кашичка, добавяте по малко прясното мляко до пълното им смесване черен пипер и сол на вкус.Сваля се от огъня без да се кипва млякото.
Разбива се добре кофичката кисело мляко и се добавя в прецедения бульона от шкембето. Добре е тенджерата с бульона да е по голяма, защото след като му добавим разбитото кисело мляко, се добавя и бешамела с прясното мляко към него. След като кипне веднъж бульона с прясното мляко се сваля от огъня, прибавя му се шкембето и останалото краве масло. Ако има нужда от малко повече сол, посолете. Те това е, шкембето е готово за консумация.
В к.ч. оцет добавете смления чесън, колкото повече време седи, толкова по добре. Всеки знае как се употребява в комбинация с лют едър черен пипер и шкембе чорба предполагам :)))
Скъпи домакини, въпреки хаоса който се създава в кухнята с това шкембе и купищата съдове в мивката, домашните ще ви гледат с такива топли, влажни и благодарни очи, че бързо ще забравите за неразборията в кухнята :))))
Не искам тук да пиша за продуктите, само ще кажа, че това шкембе е ужасно нездравословно, вредно и какво ли не още, но не бива винаги да се храним по правилата, хубаво е от време на време да си ги нарушаваме, за да е по шарен живота ни :))))