Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2007 14:00 - Китайски сладко-кисел сос
Автор: breathe Категория: Забавление   
Прочетен: 31276 Коментари: 35 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Винаги съм знаел, че имам някакъв скрит, неосъществен талант, който чака перфектния момент, за да се прояви с пълна сила. От днес започвам да се приготвям психически за това събитие. Но какво катализира усещането за зараждане на нещо непознато? Китайският сладко-кисел сос.

Живея в непосредствена близост до един от многобройните кирайски ресторанти в София. Служебният му вход, всъщност вратата на кухнята, е точно до моето жилище. Една от редовните гледки, на които ставам свидетел като излизам от нас е седнал на пейка китаец, белещ лук, моркови, или чистещ чушки. Голям зор вижда завалията, особено с лука, но това е - всяка професия крие рискове. Та все ми се ще да го попитам как правят прочутия си сладко-кисел сос, но винаги се спирам. Има непреодолима езикова бариера между нас. Лошо. Значи не мога дори да го помоля да напълни един буркан срещу 2-3 лева почерпка. Много лошо. А иначе много го обичам тоя сос, страшно вкусен ми е.

За това реших! Ще си направя сам китайски сладко-кисел сос! И започнах. Какво е първото нещо, което ми трябва? Ами рецепта, разбира се. Питам всевишния е-бог Гугъл как се прави китайски сладко-кисел сос и той ме праща във форумите на бг-мама. Ок, до тук добре. Само че там три коренно различни рецепти! Влизам в друг сайт - същата работа. И какво се оказва? Пак ще трябва да импровизирам в кухнята. И да разчитам на скрития си непроявен талант. Ужас! Добре, че живея сам. :))
 


Тагове:   сос,


Гласувай:
1



1. injnina - Предложение
27.05.2007 14:34
Продават готов в бурканче, който аз най-редовно ползвам. Да не правя реклама на фирмата, ама за някакъв Uncle Ben,s става дума!
Все пак е по-добре да установиш контакт с онзи китаец и да ти сипе в паничката!
Лек ден!
цитирай
2. breathe - За готовите в бурканчета и тубички ...
27.05.2007 14:37
За готовите в бурканчета и тубички знам, стават, даже не са лоши, но идеята е, че искам да е възможно най-автентичен. Така че си права, трябва да осъществя някак си комуникация с представителя на великия китайски народ. Пък за сипването в паничката, ще си платя :)
цитирай
3. injnina - Така е!
27.05.2007 14:57
Ако ти се експериментира ще ти напиша една рецепта. Книгата е "Китайска кухня", авт. Румяна Зандонова и Вл. Игнатовски. Това, че ще е автентична, се доказва от факта, че за издаването е съдействало Китайското посолство у нас и изд. в Пекин.
И аз се бях захласнала по едно време, но сега нямам такива чак мераци.
Ето и рецептите, като заглавия. Ако избереш ще ти я пратя подробно.
-Основен к.с. сос
-Фин к.с. сос
-К.с. сос за птиче месо
-К.с. сос за риба
-Кантонски к.с. сос
-К.с. сос за свински ребра.
Е, това е от мен за сега!
цитирай
4. breathe - Ще се възползвам, благодаря! :) Но ...
27.05.2007 15:31
Ще се възползвам, благодаря! :) Но езиковата бариера остава, за съжаление. Е, бих могъл да направя друго - след импровизацията в кухнята ще му дам да дегустира резултата. ;)
цитирай
5. viovioi - може и да не ти каже китайчето..
27.05.2007 15:58
наскоро гледах някакъв филм в който главен готвач на някакъва известна верига съди друг готвач който спечелил конкурс пък му бил откраднал рецептата..И в този бранш си има тайни разбира се!Най добре иди в ресторантчето и си хапни няма да се мъчиш в кухнята я!
цитирай
6. breathe - Ами сърбят ме ръчичките, то от там ...
27.05.2007 16:07
Ами сърбят ме ръчичките, то от там идва целият този зор. :)
цитирай
7. timmyd - :)
27.05.2007 16:14
Ох,това го знаех..
Слага се по една лъжица мед,доматено пюре и оцет...обаче кое беше четвъртото не помня...
цитирай
8. timmyd - :)))
27.05.2007 16:21
Зариби ме:)Тъкмо забърках и дегустирам...без четвъртото,щото още не мога да се сетя:)На мен ми харесва.Пробвай.А последната съставка май беше някакъв алкохол,но не съм сигурен.Или пък беше брашно...ох,знам ли.
цитирай
9. breathe - Ако е алкохол, най-вероятно да е бил ...
27.05.2007 16:31
Ако е алкохол, най-вероятно да е бил коняк. Въпреки, че той върви и в чист вид - без оцет, мед и доматено пюре! ;))
цитирай
10. dana55 - И аз бях до сега на тема готвене!
27.05.2007 16:36
Не мога да ти помогна,но мога да попитам един приятел,много добър готвач.Прави една телешка глава в шкембе, да си оближеш пръстите...
цитирай
11. timmyd - хехе,
27.05.2007 16:44
може и коняк да е :) А може пък да е соев сос-те нали на всичко го слагат :)
цитирай
12. breathe - @dana55
27.05.2007 17:30
Би било много хубаво от твоя страна! Можеш да направиш и още нещо за мен... ;) Да ми кажеш адреса на въпросния ресторант, за да пробвам лично специалитета на твоя човек! :) Поздрави!
цитирай
13. breathe - @timmyd
27.05.2007 17:32
Явно трябва скоро, при това по спешност, да започна с импровизациите, 'щото взех, че страшно много се запалих по идеята!
цитирай
14. timmyd - хехе,
27.05.2007 17:43
пробвай,пробвай:)
ТО да не мислиш,че аз стоях със скръстени ръце.По едно време пред мен имаше 3 чаши с трите варианта:)хехе.Само със соев сос не съм пробвал още...щото ме домързя да отида до магазина:)Иначе и с трите пиленцето мнооооого ми се услади:)
цитирай
15. timmyd - хахаха,
27.05.2007 17:50
ох,не мога да спра да се смея.Броят на чашите пред мен нараства:)
Май най-вкусно става като четвъртата съставка е лъжица олио:)
Или просто от толкова дегустации ми се объркаха вече вкусовите рецептори.
цитирай
16. dana55 - Eй, голям смях с тоя сос!
27.05.2007 20:08
Чак спрях да мисля за хремата, дето цял ден я лекувам с греяна ракия/дишам/,по-късно ще я глътна.
Отворих една книга за готварство,сосове колкото щеш, но твоят бленуван го няма.
Въпросният ресторант се нарича "Станимака", но този специалитет се приготвя по поръчка.
цитирай
17. breathe - Бленувания вече знам как да си го ...
27.05.2007 20:53
Бленувания вече знам как да си го направя! ;)
Благодарение на хората, които писаха коментари и лични съобщения, вече имам цели четири различни рецепти за китайския сладко-кисел сос! Искрени благодарности за което! :)))
цитирай
18. dana55 - Я вземи да ги постнеш, че ми се окачиха!
27.05.2007 21:20
И хайде, лека седмица!
цитирай
19. ananji - посни ги дее..
27.05.2007 21:41
не мога да спя-каква е рецептата?
цитирай
20. breathe - Добре, ето ги! ;)
27.05.2007 22:00
Излъгал съм ви, не 4 а 3 са рецептите, извинявам се за което. ;)

Първата рецепта е от injnina:

Продукти:
4 супени лъжици вода,
1 с.л.захар,
1с.л.соев сос,
1с.л. доматено пюре,
1,5 чаена л. оцет,
0,75 чаена л. нишесте, може и брашно.

Приготвяне:
Водата се затопля, добавя се захарта, соевия сос и дом пюре и се бърка, докато се стопи захарта. Веднага след това се прибавя оцетът, накрая нишестетото, разтворено в 3 с.л. вода. Бърка се до сгъстяване.
Аз предпочитам финия, но там има чесън, джинджифил,олио, лук, захар, оцет, дом пюре, шери, сок от портокал и нишесте.

***

Ето я и втората, тя е от locke:

Съставки:
1/2 ч.ч. кафява захар /става и с обикновено но по добре кафява
1/3 ч.ч. оризов оцет /в бг условия - ябълков е перфектно/
180-200 гр ананас /малка консерва/
2 суп. лъжици олио
1 суп. лъжица соев сос
1-2 суп. лъжици кетчуп
2 суп. лъжици царевично брашно или нишесте
2 суп. лъжици хладка вода
щипка сол
1 зелена чушка
джинджифил
карамфил

Приготовление:
Загряваш олиото в уок или обикновен тиган, няма никакво значение :) Оцетът и захарта смесваш, докато се стопи захарта и добавяш сока от ананаса. Мяташ това в загретия тиган да поври няколко минутки и му добавяш кетчупа и соевия сос. Разбиваш царевичното брашно/нишесте в подсолената хладка вода /така няма да ти стане на топчици/ и изсипваш при останалото. Бъркаш, докато се сгъсти. Чушката и ананаса се добавят последни, чушката на къси ивички, 1/2 см дебели най-добре, ананаса ако е на шайби, нарежи на по-дребно, ако е на кубчета, не пипай, но кубче с страна 1-1.5 см е перфектно. Хватката е, че чушката трябва да стои в соса не повече от 2 мин, а ананаса от 1 мин, иначе си губят вкуса. Джинджифила е за разкош, ползва се пресен, тук трудно се намира, така че просто го споменах :), ако намериш все пак, се добавя още отначало 1 чаена лъжичка силно наситнен. Карамфилът е тайната подправка, можещ да сложиш едно-две зрънца заедно с кетчупа, но накрая внимателно ги махни, вкусът е много силен, ако ги сдъвчеш случайно. Ако гаджето разреши, сложи 1 скилидка чесън нарязан на дребно още в началото, за чар и мек дъх :)
Забележки: Кетчупът е с възможност за 1 или 2 лъжици според вкуса ти и според самия кетчуп, рядък или гъст...Колкото до трика с чушката и ананаса, като видиш че соса почва да се сгъстява, ги сложи през 1 мин, за да не стане прекалено гъст или рядък, не го чакай да се сгъсти окончателно 2 мин все пак имаш резерв от чушката.

Третата рецепта е от timmyd в коментар номер 7! :-))))) Успех ви желая!
цитирай
21. ananji - мерси!
27.05.2007 22:12
супер, ще ги пробвам със сигурност,.
цитирай
22. innersmile - uspeh sus sosa :) spored men ka...
28.05.2007 00:07
uspeh sus sosa :)
spored men kakvoto i da slojish,vse shte e vkusno :)
da ti e sladko!
цитирай
23. breathe - Thanks! :) Ооо, със сигурност ще ...
28.05.2007 00:25
Thanks! :)
Ооо, със сигурност ще ми е вкусен и ще си го изям с голям хъс! ;))) Поздрави!
цитирай
24. breathe - Ей, тоя постинг се получи много п...
28.05.2007 01:10
Ей, тоя постинг се получи много по-забавен, от колкото предполагах! :)))
цитирай
25. cindy - Прочетох текста,
28.05.2007 01:53
но не и коментарите, защото са много.
Само искам да ти кажа, че аз като човек , който няма проблеми със стомаха, два пъти след посещението на китайски ресторанти съм вдигала киселини и трябваше да пия сода.
Това, което се предлага тук според Ути Бъчваров, който е бил в Китай е пълен боклук и няма нищо общо с китайската кухня.
И аз след двете ми преживелици съм склонна да се сълася с него. :)
цитирай
26. marty - За соса
28.05.2007 13:48
знам малко, въпреки че и аз го харесвам-
знам че има мед в него.
обаче ти пиша за друго-
имам приятели - не са китайци, но са често в Китай по бизнес-
хора расли в Европа.
те ми казват, че храната в Пекин няма нищо общо с тази в наште кит. ресторанти и като съставки дори.
А ти опитай да се разговориш с китайчето на Бг - те поназнайват, колкото да се разберете.
Успех и
сподели рецептата,
ако той ти я сподели...

цитирай
27. breathe - Със сигурност е така, и аз знам, че ...
28.05.2007 15:45
Със сигурност е така, и аз знам, че традиционните кирайски ястия са далеч от това, което тук ни предлагат, но все пак... Длъжен съм да пробвам! :)
цитирай
28. djindjifil - :-)
28.05.2007 16:17
Ех, този сладко-кисел сос :-)
цитирай
29. breathe - @djindjifil
28.05.2007 16:35
Само ако знаеш колко полезна се оказа дискусията и личните съобщения за кулинарните ми умения... ;)))
цитирай
30. djindjifil - О, не се и съмнявам :-)
28.05.2007 16:51
Направо се възхищавам на всички за ентусиазма да приготвите този специалитет :-)
Аз лично май само в ресторант съм го опитвала. Ще трябва да усъвършенствам моите кулинарни умения - но някой друг път :-)
Лек ден от мен!
цитирай
31. breathe - Един съвет към начинаещите готвачи ...
29.05.2007 01:17
Един съвет към начинаещите готвачи на сладко-кисел сос: Приятели, моля ви се не предозирайте някоя от съставките! Ефектът е потресаващ! Но... Сос направих! :)
Поздрави на всички! ;)
цитирай
32. marty - Искаме от сосчетооооооооооооо
29.05.2007 22:17
Скрънза такава-
дай по малко сосче и на нас.............
цитирай
33. wonder - Хм... :))) Облизах се...
30.05.2007 01:31
Мисля, че както японците внасяха сосовете си заедно с тайната, истински вкусния кисело-сладък сос не е просто рецепта, която да сътвориш. Има и малко магия от забранения град. ;)))
цитирай
34. breathe - По една порция (650гр. ) пиле в сл...
30.05.2007 10:54
По една порция (650гр.) пиле в сладко-кисел сос за всичкии, аз черпя!!! :))))
цитирай
35. marty - Благодаря!!!!!!!
30.05.2007 18:26
ама виртуално ли?
закачам се,
споко-
няма да изпълним ресторанта до вас.
Поздрави.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: breathe
Категория: Забавление
Прочетен: 436526
Постинги: 34
Коментари: 380
Гласове: 7355
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031