Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2007 18:54 - Китайски сладко-кисел сос, част 2
Автор: breathe Категория: Забавление   
Прочетен: 4371 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2007 15:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди време ви споделих колко много обичам китайската кухня и специално китайския сладко-кисел сос (накратко КСКС) - извор на всевечно и непреходно вдъхновение за мен. Може би трогателният разказ щеше да остане в историята като типичен пример за сюжет с хепиенд, в който аз, доволен от живота и изпитващ любов към човечеството, се сдобивам с три различни рецепти за приготовлението на КСКС в домашни условия. Но не би!

Ако си спомняте, там се разказваше за едно китайче, което усърдно белеше лук в несвяст. Но пък бъкел не отбираше от български, та за това не ми свърши работата дето трябваше... Ама нейсе, то не се губи, както се оказа днес!

Продължението на историята започна да се случва преди няколко седмици. Нали знаете приказката "Ти къде го чукаш, то къде се пука", та и мойта работа такава излезе... Бе гледам аз нещо не е наред, китайчето го няма на пейката, чудя се какво става, а него го произвели в Барман! Добре де, а лука и морковите кой ще бели? Чушките кой ще търбуши? Че ако няма кой, лошо за икономиката...

Излизам от нас и минавам покрай вратата на кухнята на китайския ресторант. Гледам на пейката - чичко с нож в ръка, а до него - касетки пресен зарзават. Прилежно изчистен. На следващия ден - някаква лелка. На по-следващия - друга лелка. Все българи.

И така до онзи ден - вторник, 19 юни, рождения ми ден. Гледам аз втората лелка седи на пейката. Тамън да я отмина и през главата ми се стрелна почти забравената користна мисъл да внедря свой агент тип "къртица" в кухнята и да получа КСКС, приготвен от китайци, по що-годе оригинална китайска рецепта. Речено-сторено...

-   Извинявайте, вие в китайския ли работите?
-   Ами-и да. Защо питате?
-   Бе гледам аз тука, понеже прозореца ми е до вас, разни аромати се разнасят...
-   (усмихва се) Да, вентилацията е слаба, извинявайте.
-   А, няма проблем, то не ми пречи, но възбужда апетита...
-   (мълчи и ме гледа с подчертано разбиране)
-   Та си мислех да ви попитам...
-   (пак се усмихва) Питайте младеж, тука с толкова китайци по цял ден, една българска дума не мога да чуя.
-   Да, та си мислех, гледам ви, че сте свястна жена, можеме ли да измислиме тука нещо, да ви дам някой лев, та да ми измъкнете малко КСКС? (смигвам)
-   (мълчи и пак ме гледа с подчертано разбиране, но и някак изпитателно)
-   (No connection with this server. Try again later! Да рестартирам ли? Тъпа команда!)
-   (засмива се) Разбира се, че може, младеж! Как да не може! Никакви пари няма да ми даваш, мамка им мръсна! Ей сега ще видя дали мога да ти измъкна малко, чакай тука!
-   (въй, въй, въй... Брях!)
-   Момче, няма как да стане, всичките китайци са вътре... Сноват като мухи без глави, гледат само да се хванат за нещо и да се заядат! И режат от надницата за глупости! Все едно не работим в България, ужасно е. С другите българи направо сме станали бели роби тука! Гадове, и само на китайски ни говорят, и искат да им разбираме мяукането!
-   Ама те не говорят ли български? Все пак не са от вчера тука, би трябвало...
-   (прекъсва ме) Ка-а-ак да не го говорят? Виждаш ли новата тойота там - шефът си я купи онзи ден. А на жена си подари "ауди"-то... Дъщеря му кара мицубишито, хич не им пука на какъв език говорят. Парите имат един език!
-   Да, ясно (не знам кое точно ми стана ясно)... Но въпреки това не дават вид, като да не говорят български.
-   Не го говорят нарочно, иначе всичко разбират, всичко-о!
-   Е, поне това. Иначе плащат ли?
-   Да плащат, да плащат... Колко да плащат... Колкото да не умрем от глад. И режат от надниците за глупости! Цял живот съм работила при строги началници с изключително високи критерии и са били все доволни от мене! Но, мама му стара, такова чудо не бях видяла!
-   (мълча и я гледам с подчертано разбиране)
-   Аз съм жена на 55 години. Преди известно време ме съкратиха, заедно с почти всички стари колеги. Назначиха младоци на наше място, възрастни сме били вече, трябвало повече да си почиваме. А на мен ми остават 5 години до пенсия, малко са ми точките, че в зората на демокрацията се набутах при едни... И сега нямам избор - трябва да работя, че пенсия ще видя през крив макарон!
-   Колко неприятно... Поне заслужава ли си тука?
-   Както казах, аз съм на 55 години. Никой няма да вземе лелка на 55 години да му работи за прилични пари. Китайците го знаят това много добре. И ни държат, заедно с колегите, по 11 часа за цифром и словом 12 лева на ден! И ни бръснат за най-малкото!
-   Бе как може да се гаврят така с вас?!?
-   #@%$#@%$#@%$#!!!
(с риск да ме наречете расист, изцяло подкрепям току-що казаното от лелката)
-   Не е истина просто! Лека-полека ще се превърнем в роби в собствената си страна! Ще им работим за мижави стотинки на китайците, гърците, турците, циганите, и на още който ни пожелае...
-   Младеж, тебе не те знам на колко си, ама аз на колкото съм, толкова пъти мога да ти кажа, че си прав. Само дето не знам дали имаш идея колко си прав всъщност...
-   Ех... Еми успех ви пожелавам, стискайте зъби и това е...
-   Я кажи ти къде живееш?
-   Ъъъ, ей тука, на първия етаж вляво.
-   Айде лек ден ти желая, ще се видим в петък около 17 часа! (влиза си в кухнята)
-   ???

Колко много ми напомня това на историята за байчовците в БУЛСТАТ - ония чичковци, дето всичко знаят! И по-важното, всичко ти казват, стига да ги попиташ по подходящия начин. Та така... За лелките и байчовците.
Биде вечер, биде запой, биде утро. Тегаво утро. Ден - петък.

Цъкам си нещо в нета, преглеждам избраните постинги, горещо ми е. Уф... Звъни се на вратата. Отварям - гледам насреща ми лелката с буркан 800 мл в ръка. Не мога да повярвам на очите си. А лелката, също толкова намахана, колкото и във вторник, но с някаква тъжна нотка в гласа, казва:

-   Заповядай момче, това е за тебе!
-   Ама...
-   Няма ама, взимай бе! В момента всичките китайци ядат и нямаше проблем да ти измъкна малко сосче!
-   Искрено ви благодаря, аз не знам какво да кажа!
-   Ооо, че да не го плащам аз това? Хич не ме интересуват! Като не уважават мене и труда ми, майната им!
-   (усмихвам се) Благодаря ви!
-   (усмихва се топло) Хайде взимай, да си хапнеш със здраве!

Това е положението, мили приятели! Българите се оказва, че колкото и да сме злобни и завистливи помежду си, все пак има по нещо човещинка, останало в нас. Честно казано, хич не ми дреме за сладко-киселия сос! Друго е важното тука, колкото и мръсно племе да сме според някои, пред общата заплаха явно сме единни и си помагаме! Общата заплаха, в тоя контекст, са не само китайците и гърците. Общата заплаха са всички, които ни карат да се чувстваме роби в собствената си страна. Това са политиците, това са застаряващите селски тарикати, дошли на София да въртят бизнес. Това са всички българи и чужденци, които всекидневно експлоатират и издевателствуват над българския народ - безропотното муле на европейския съюз, най-добрият, най-здравият и най-високият фикус в евроразсадника...

Край.


Тагове:   сос,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. enjoy6 - Parvo chestit ti Rojden Den na pa...
22.06.2007 22:25
Parvo chestit ti Rojden Den na paterica, badi jiv i zdrav i mnogo ysmihnat na pyk na bsichko!
Absolutno si prav za "myleto" na EC, no nie sme si vinovni za6toto tarpenieto ni e bezgpanichnoooooooooooo
Pozdravi i ysmivki:)))
цитирай
2. tera - Браво!
23.06.2007 00:57
Добре си го написал! И аз съм срещала маса свестни хора, където не съм очаквала даже. Въпросът е да намериш общ език с тях, иначе на соса - майната му :)))
цитирай
3. анонимен - jz
23.06.2007 01:43
От 11 години не живея в България. Тук семейство и другари са ми все българи. Има много, ама много свестни и добри хора. Има и от другия вид. Важното е да не губим вяра и да даваме от себе си, това което искаме да получаваме.
цитирай
4. анонимен - jz Recepta
23.06.2007 01:47
pishi ako ne razbirash engl pls.

Sweet & Sour Sauce
Yields about 1/2 cup
INGREDIENTS:
1/3 cup white or rice vinegar
4 TB brown sugar
1 TB ketchup
1 tsp soy sauce
2 teaspoons cornstarch mixed with 4 teaspoons water
PREPARATION:
Mix the vinegar, brown sugar, ketchup, and soy sauce together and bring to a boil in a small pot. Mix together the cornstarch and water, add to the other ingredients and stir to thicken.
цитирай
5. анонимен - И нека сега
23.06.2007 11:22
нашите ненадминати Лола и Мола ни покажат как се приготвя гигантска скарида.
цитирай
6. viovioi - или суши-муши)))
24.06.2007 16:56
Аз обаче по друг начин разбирам поста.Като гневно обръщение към всички които се прехласват по "вносните неща", които виждате ли са по,по, най?Кухня,храни,стил на живот,моди и тн.Безобидна на пръв поглед инвазия на чужда култура въобще, която неусетно ни залива,без съпротивителна сила от наша страна.И в този смисъл ето на brathe гнева.Защото не е фикус, и неиска да бъде никой в собствената си страна.И аз също, за което те поздравлявам)))
цитирай
7. pach - С риск да се повторя от онзи ден - имах ...
25.06.2007 14:04
С риск да се повторя от онзи ден - имах случай на проявена толерантност към чужденец с кола (за което още ме е яд) отстъпих му , но идиота ме удари на заден ход , като извиках КАТ преводачката му (пикла на 19 г.) свидетелства , че аз съм карал след тях и аз съм ги ударил (а аз просто спрях и му оставих 5 м да излезе от паркомястото)...Полицайте мигом застанаха между нас щото разбраха , че тя излъга и това я оттърва от шамарите ! Накратко нямах свидетели , акта и глобата за мен !!! А тя ... Та толкова за толерантноста и подкрепата между българите.Но ако трябва да бъда честен видял съм всякакъв народ и добре че доброто в нас е повече само дето не стига още ...докато не стига ще си бъдем гастарбайтери в собствената си страна , както казва Дългия (Слави Трифонов)!!!
цитирай
8. breathe - Виж сега, на 19 годишната със сиг...
25.06.2007 18:51
Виж сега, на 19 годишната със сигурност ти не й даваш минимум 500 на седмица, за да се застъпи за теб. Кво да направя, че ти не си имал камера да заснемеш случилото се... Нали? Мисля, че бягаш от темата, която аз засегнах. Че интереса клати феса, пискюла му и всички останали висулки, това е ясно на всички. Ако имаш желание, прочети отново постинга, обърни внимание на детайлите и обстоятелствата, за които си мисля, че достатъчно изчерпателно разказвам, после прочети коментарите, особено този на voivoi и ми отговори на настоящите изречения.
цитирай
9. pach - Мислех,че съм те разбрал...
26.06.2007 09:49
Значи така "Друго е важното тука, колкото и мръсно племе да сме според някои, пред общата заплаха явно сме единни и си помагаме!" и така до края.Според мен заплахата е толкова голяма колкото ние си я направим!!!Докато има лабилни хора да се продават на чуждите - така ще е ! Народа го е казал - никои не може да купи достойнството на Българина с пари ! ... Но "новите" българи (говоря за плявата дето избуява щом не работиш земята) са готови да продадат достойнството на дедите си и за без пари , само и само да постигнат това което ние пазим от векове , но те не го знаят вторачени в чуждото насадено им от чужденците...Как пък веднаж не взехме нещо хубаво от там...???
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: breathe
Категория: Забавление
Прочетен: 436539
Постинги: 34
Коментари: 380
Гласове: 7355
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031